Sila klik untuk mengetahui makna logo ini / Please click to know the interpretation of this logo 
.
..Laman Web Peribadi 
..ISLAM - INFORMASI - AKADEMIK 

 ..Dibina : 4 Oktober 2000      Kemaskini : 17 April 2002  
.
.

    

. .

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah 
Lagi Maha Mengasihani
.

mibi73@hotmail.com


.


Ka'bah Lambang Penyat..  
Tutorial Bina Laman Web  
Download RealPlayer 7
 
Konferensi  Akademik  
Majlis Korban 1421H  
Tambah Links  Anda  
Foto Trip To Tawau  
Haflatul - Wadaa'  
Message  Board  
Akhbar B. Arab  
Foto FKI2001  
Al - Imtihan  
Jurnal VISI  
Download  
Al-Azhar 
Fatawa   

Forum
  
BLTC  
BRC  
 Lihat Guestbook
Tandatangan Guestbook

Sign Up atau Sign In
 e-mail MAZUKI
PERCUMA

SILA KLIK MANA-MANA KAWASAN DUNIA UNTUK DAPATKAN BERITA TERKINI NEGARA-NEGARA BERKENAAN
Sila klik region berkaitan [diwakili oleh pewarnaannya] untuk dapatkan berita terkiniIni adalah kurniaan 
Tuhanku untuk mengujiku, 
apakah aku bersyukur atau 
kufur (akan nikmatNya).
surah An-Naml : 40

.;

.

Jika STATUS menunjukkan ONLINE, bermakna saya tengah online, sila klik untuk berbicara secara live. Jika OFFLINE, anda boleh klik di situ & tinggalkan mesej anda

.

Webmaster
click here

.
.
.

Khazanah Ilmu Universiti Al-Azhar

.

.Sekalun
Penghargaan
b
uat ayah da
ibuku

.

.Lihat ranking di

|Melayu2000|Muslim Lobby|E-Halal |Muslim Top Sites|
http://mazuki.al-ahkam.com.my/
[Phone]
..
Album Gambar Online
[klik untuk lihat & letakkan gambar]
..

BERITA


 

اللّهُ اكبَر 

PINTU JIHAD TERBUKA

اللّهُ اكبَر 

Imam Akbar, Dr. Mohamed Sayyed Tantawi, Syeikhul Azhar As-Syarief mengisytiharkan bahawa pintu jihad sudah pun dibuka bagi setiap pemuda umat ini bagi mempertahanakan tempat-tempat suci Islam dan tanah Palestin. Beliau menegaskan bahawa pelaksana operasi mengebom diri sendiri itu adalah mati syahid, mereka bukan pengganas. Beliau berkata, sesugguhnya kekuatan itu adalah kehidupan dan kelemahan itu adalah kematian. Beliau juga menyifatkan bahawa orang-orang Israel adalah musuh Allah dan anak-anak kera dan khinzir.

Beliau berkata demikian ketika tercetusnya demonstrasi besar-besaran di Jamek Al-Azhar sejurus selepas solat fardhu Jumaat (semalam, 12 April 2002) yang disertai oleh 15 ribu penunjuk perasaan sebagai membantah kekejaman Israel terhadap penduduk Palestin. 

Para penunjuk perasaan menuntut supaya pintu jihad dibuka di hadapan para pemuda Mesir bagi menyokong intifada Palestin dan membatalkan arahan tentera yang melarang mengumpul derma bagi memberi peluang sokongan daripada segi material. Para penunjuk perasaan membawa mashaf Al-Quran, bendera Palestin dan poster yang mengecam sikap lemah kerajaan (kerajaan Mesir) terhadap Israel. 

Demonstrasi itu turut disertai oleh anggota pertubuhan dan parti-parti politik saat kawalan keamanan yang ketat. Mereka menekankan kepentingan berjihad bagi menghentikan kekejaman Israel. Dr. Abul Hamid Al-Ghazali, pensyarah ekonomi di Universiti Kaherah berkata : Jihad adalah satu jalan bagi membebaskan Al-Quds, beliau menuntut supaya pintu sempadan dibuka dengan menegaskan bahawa Palestin adalah kepala lembing umat Islam. Al-Ghazali menyebut bahawa Jenin tak akan jatuh ke tangan Yahudi penjajah melainkan selepas berkurangnya pejuang-pejuang simpanan Palestin, maka perlulah dihantar senjata ke sana. Beliau berkata, iman adalah senjata yang pertama dan menjadi kewajipan masyarakat Arab seluruhnya menyedarkan kerajaan mereka  bahawa Israel itu tidak lain melainkan bakteria yang berada di tangan musuh terbesar, Amerika. 

Presiden Parti Buruh Mesir, Ibrahim Syukri menyeru semua parti politik supaya berada dalam saf yang satu di belakang perjuangan Palestin bagi mewujudkan sebuah negara Palestin yang berpusat di Al-Quds. Mahfuz Azzam, anggota Parti Buruh meminta supaya kerajaan Mesir membuka kem-kem askar bagi melatih para pemuda Mesir (hal-hal ketenteraan) selepas pengumuman pembukaan pintu jihad yang dibuat oleh Syeikhul-Azhar, Dr. Sayyed Tantawi. Akan tetapi, Hamdain Sobahi, ahli Parlimen Mesir berkata, rakyat hendaklah bergerak sekarang tanpa menunggu kerajaan, beliau menyeru semua pemimpin Arab supaya menghentikan seluruh transaksi dengan Amerika dan menarik balik semua harta Arab daripada bank-bank Amerika. Anggota parti politik An-Nasiri, Farouq Al-'Asyari menegaskan bahawa Israel dan Amerika kedua-duanya berhasrat menakluk Palestin, Iraq, Lubnan dan Syria supaya meninggalkan Mesir sendirian menghadapi tentangan Israel nanti, Mesir adalah musuh pertama Zionis.

Mohamed Mursa, ketua barisan Parlimen Ikhwanul-Muslimin berkata, Mesir duduk dalam satu parit yang diduki sama oleh rakyat Palestin. 

Pasukan keselamatan menolak permintaan Hamdain Sobahi supaya dibenarkan para penunjuk perasaan berjalan secara aman di jalanraya bagi menyatakan kemarahan mereka. Mereka telah meleraikan penunjuk perasaan tadi ke jalan-jalan lain yang berhampiran. 

Seorang budak yang umurnya tak sampai 10 tahun dilihat turut sama menyertai demonstrasi itu...dia memakai satu balutan di kepala yang ditulis    "النصر أو الشهادة" (kemenangan atau mati syahid) dan memakai tali pinggang bersimbol bom, penuh dengan butiran-butiran hitam yang menggambarkan seoalah-olah ianya adalah bom. 

 

Sumber : Islam Online (13 April 2002)
Hakcipta Mazuki Izani El-Besuty (13 April 2002)

.

.

.

.

...

..

....

=<HOME>=  =<AQIDAH ISLAMIYYAH>=  =<AL-QURAN & AL-HADITH>=  =<AGAMA LAIN>=  =<FIQH/FATWA>=  =<SEJARAH>=  =<TOKOH>=  =<AKADEMIK>=  =<AUDIO/VIDEO>=  =<NASYID/LAGU>=  =<FOTO>=  =<BAHASA>=  =<KOMPUTER/INTERNET>=
 =<KESIHATAN>=  =<KELUARGA>=  =<KAD UCAPAN>=  =<SAINS>=  =<PELBAGAI>=
=<HYPERANGKAI>=


 Hakcipta 2000-2002 .Mazuki Izani El-Besuty, .09-697 4170 - Besut, 088-497 745 - Kota Kinabalu, 088-325 105 - UiTM